Superboeren.nl | Officiële website van SV Superboeren De Graafschap
Postbus 392, 7000 AJ Doetinchem | Lid worden?

Manifestgroep: Nog zo’n rampseizoen, kan niet meer

Manifestgroep: Nog zo’n rampseizoen, kan niet meer

We vinden het geen ramp als De Graafschap degradeert. Maar dan wel met opgeheven hoofd, klasse, Achterhoeks lef. We streven evenmin naar de veelgenoemde plek in het linkerrijtje. Flauwekul. We doen niet mee met zinloos bestuurdersgepraat van voetbalclubs elders in deze provincie.

Als je supporter van de Graafschap bent, dan accepteer je dat je verliest. Het doet pijn, elke keer weer, maar ... even de kop schudden, mopperen en op naar de volgende wedstrijd.

Maar niet zoals afgelopen seizoen. De fouten regen zich aaneen. Van begin af aan. De grote boosdoener was natuurlijk Leen Looyen die een goed eerste jaar liet volgen door een rampjaar met foute beslissingen en dubieuze keuzes. Het seizoen ontwikkelde zich tot één grote aaneenschakeling van fouten, op het veld maar ook daarbuiten.

Wij, een groepje van een man of twintig, waren het zat. We waren helemaal ziek van de manier waarop de Graafschap zich had gepresenteerd in het voorbije seizoen, met als triest dieptepunt het betonvoetbal onder leiding van interim-trainer Roelofsen en de onvermijdelijke degradatie.

We hebben de koppen bij elkaar gestoken en zijn in gesprek gegaan met de directie van De Graafschap. Dat was in maart al, overigens op uitnodiging van directeur Henk Bloemers.

Tot hier en niet verder, hebben we gezegd. Het kan zo niet langer. Tot onze verbazing was Bloemers het in grote lijnen met ons eens. We zijn ook op gesprek geweest bij de Raad van Commissarissen. Want onze grootste grief is het gevoerde beleid. We hebben de RvC duidelijk proberen te maken dat er meer voetbalkennis en marketingverstand in de raad moet. De raad was het ook op dit punt met ons eens.

Even voor de goede orde. De raad van commissarissen is een club fanatieke supporters. Ze doen hun werk voor niets, nul komma nul, nog geen kilometervergoeding krijgen ze. In de raad zitten mannen en een vrouw met hart voor de club. Enkelen van hen hebben veel geld in de club zitten. Ze doen hun werk met overgave. Evengoed vinden wij dat de raad niet goed functioneert.

De rvc heeft alle verantwoordelijkheid neergelegd bij directeur Henk Bloemers. Hij is de baas van de dagelijkse leiding. Alleen op belangrijke onderwerpen grijpt de rvc in. Dat is afgelopen jaar één keer gebeurd: toen Looyen het te bont maakte. De rvc ontsloeg hem. Dat was terecht, maar veel te laat.

De gang van zaken bij De Graafschap komt erop neer dat de rvc achterover leunt en kijkt of Bloemers zijn werk goed doet. Zo hoort het niet.

Wij vinden dat de raad van commissarissen pro-actief moet zijn, zich gevraagd en ongevraagd moet bemoeien met de dagelijkse leiding, de directie van adviezen moet voorzien, een netwerk moet onderhouden. De voorzitter moet bovendien een boegbeeld zijn. Daarom hebben we drie namen voorgedragen van mannen die in onze ogen een aanvulling zouden zijn op de raad.

Een van hen was Gerard Sanderink. Wij vinden dat hij de man is met lef, visie en kennis, zowel van voetbal als van zaken doen. Toen ons comité Sanderink naar voren schoof, zaten de gesprekken die de club met hem voerde op een dood spoor. Het is dank zij onze bemoeienis dat Sanderink weer in beeld is gekomen.

Ons tweede strijdplan zit hem in de Vereniging Betaald Voetbal De Graafschap. We hebben supporters opgeroepen lid te worden van die vereniging Waarom? Als je dat tot een sterke club maakt, (op dit moment leidt de vereniging een vrijwel slapend bestaan met slechts zestig leden), kan die vereniging invloed uitoefenen op de leiding van de club. Meer dan honderd supporters hebben hieraan gevolg gegeven. We zijn momenteel in overleg met de vereniging.

As derde traject hebben we ons Manifest op de muur van de Vijverberg gespijkerd. Dat is een leidraad voor hoe wij vinden dat de club moet zijn. Daaruit vloeit, zo is onze bedoeling, een supportersraad voort die de cultuur van de club gaat bewaken.Daar zijn we druk mee bezig. Dat manifest en de nog op te richten supportersraad zijn een logisch uitvloeisel van het unieke supportersinitiatief Dran. Initiatiefnemers van Dran zitten in ons collectief

Veel mensen zullen zeggen: waar bemoeien jullie je mee. Het gaat toch om wat er op het veld gebeurt?

Dat is waar. Tegelijk is het zo klaar als een klontje dat de basis voor die prestaties gelegd wordt in de bestuurskamers. Daar wordt het beleid gemaakt. Daar willen wij ons als supporters mee bemoeien. Verwacht van ons geen bemoeienis met het aantrekken van spelers of de speelwijze die de trainer kiest voor de eerstvolgende wedstrijd. Evenmin hebben wij de pretentie dat wij verstandiger beslissingen kunnen nemen over pakweg de uitbreiding van het stadion.

Maar we staan op onze achterste benen als er beslissingen worden genomen die in strijd zijn met de clubcultuur. Dran.

Namens de groep verontruste supporters

Wim Vriezen
Wim van de Louw

Gerelateerde nieuwsberichten

Laatste wedstrijd De Graafschap

ADO Den Haag

ADO Den Haag

De Graafschap

De Graafschap

Zaterdag 18 mei, aanvang 20:00 uur

Kaartverkoopinfo komende duel

Kijk hier voor informatie m.b.t. de kaartverkoop voor de volgende wedstrijd(en):

Het speelschema van het volgende seizoen 2024-2025 in de Keuken Kampioen Divisie zal op een later moment kenbaar gemaakt worden.

Volg ons op Instagram en X

Volg ons op Social Media:

Instagram X