De Graafschap brengt spanning terug, maar uitgeschakeld door ADO

Tijdens de eerste ronde van de play-offs promotie/degradatie keek De Graafschap, na de eerdere ontmoeting deze week tegen ADO Den Haag, tegen een 2-3 nederlaag aan. De return op zaterdagavond 18 mei in Den Haag was een stap dichtbij het halen van de volgende ronde. Door een 2-2 gelijke stand ging ADO Den Haag naar de volgende ronde en treft daarin de nummer 16 van de Eredivisie.

Binnen de opstelling van coach Jan Vreman waren er enkele wijzigingen. Levi Schoppema, Philip Brittijn en Ralf Seuntjens begonnen op de bank. De plekken werden in genomen door Rio Hillen, Devin Haen en David Flakus Bosilj.

De Graafschap liet zich in de beginfase zien en kwam tot een eerste doelpoging via Devin Haen. Een actie van David Flakus Bosilj werd gestopt door een verdediger van ADO Den Haag, waardoor de aanvaller niet tot een schotkans kwam. De scheidsrechter en VAR zagen daar geen strafschop in.

Enkele minuten later een goede aanval van de thuisploeg met een voorzet vanaf de linkerkant, waarbij Schalk vrijstond om de 1-0 binnen te schieten. De opgave van de Superboeren werd daardoor bemoeilijkt, want om een verlenging er uit te slepen moest er met één doelpunt verschil gewonnen worden.

Uit een hoekschop was de kopbal van Schalk raak en stond ADO Den Haag heel dichtbij het bereiken van de tweede ronde, 2-0. De aansluitingstreffer met een kopbal van Rio Hillen viel nog niet voor de rust.

In de tweede helft kwamen Philip Brittijn en Ralf Seuntjens binnen de lijnen. De uitspelende ploeg nam het initiatief op zoek naar doelpunten om de spanning terug te brengen in de wedstrijd. Schalk zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Thijs Jansen. De 2-1 viel uit een rebound met de knie van Ralf Seuntjens, daar Philip Brittijn een kopbal op Marsman zag stuiten.

De ploeg uit de Achterhoek gaf het de kracht om voor de gelijkmaker te gaan. Die goal kwam uiteindelijk uit een hoekschop van Alexander Büttner op het hoofd van Jeffry Fortes, die binnen ging, 2-2. Na de rode kaart van ADO-speler Absalem kreeg het thuispubliek een gespannen slot voorgeschoteld.

Voor de Achterhoekse trots leek dit het moment om er een verlenging uit te slepen. De kansen waren er zeker, maar schoot Alexander Büttner naast en kon Marsman de bal keren op inzetten van Xandro Schenk en Ralf Seuntjens. Het bleef bij 2-2 waardoor De Graafschap uitgeschakeld is en geen kans meer maakt op promotie naar de Eredivisie.

Als nummer zes op de ranglijst sloot De Graafschap een wisselvallig seizoen af. In de nieuwe voetbaljaargang 2024-2025 zal de Doetinchemse ploeg weer uitkomen in de Keuken Kampioen Divisie. Samen alles geven om weer mee te doen voor een plek in het linkerrijtje.

Zaterdag 18 mei 2024 (Keuken Kampioen Divisie 2023-2024, Play-offs ronde 1)

ADO Den Haag - De Graafschap:
 2-2 (2-0)
ADO Den Haag door naar ronde 2 play-offs promotie/degradatie,
na eerdere 2-3 winst op dinsdag 14 mei.

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Alex Schalk (23.), 2-0 Alex Schalk (37.), 2-1 Ralf Seuntjens (67.), 2-2 Jeffry Fortes (74.)

Arbiter: Bos | Toeschouwers: 9.195

Opstelling ADO Den Haag: Marsman, Asante (68. Koudossou), Esajas (89. Sürmeli), Siereveld, Waem, Absalem, Vlak, Schalk, Vigen (77. De Bruin), Van Mieghem (89. Van Hintum), Veerman © (68. Van der Sande).

Opstelling De Graafschap: Thijs Jansen, Jeffry Fortes ©, Joran Hardeman, Rio Hillen (62. Giovanni Büttner), Xandro SchenkAlexander Büttner, Lion Kaak (46. Philip Brittijn), Donny Warmerdam, Basar Önal, Devin Haen (46. Ralf Seuntjens), David Flakus Bosilj (62. Mimoun Mahi)

Gele kaart(en) ADO Den Haag: Van Mieghem (33.), Absalem (48.), Koudossou (90+5.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Donny Warmerdam (57.)

Rode kaart(en) ADO Den Haag: Absalem (78. 2xg)