Ajax laat bekerdroom Superboeren uit een spatten

De Superboeren hebben zich gisterenavond op een uitverkochte Vijverberg niet weten te plaatsen voor de halve finale van de KNVB-beker. In eigen huis was Ajax met 0-3 te sterk voor de thuisploeg.

Voor de wedstrijd werd afscheid genomen van Ted van de Pavert. Tijdens de ereronde die hij liep kreeg de clubicoon een staande ovatie.

De Godenzonen die niet in hun sterkste formatie speelden namen vanaf het begin het voortouw. De eerste speldenprik werd echter door de ploeg van Richard Roelofsen uitgedeeld. Alexander Büttner ziet zijn schot, van randje 16 meter, gekraakt worden door Klaassen. Een minuut later kwam de uitclub op een 0-1 voorsprong door een prachtige volley van Sanchez uit een voorzet van Brobbey.

In de 19e minuut leek Jurriën Timber de score te verdubbelen nadat Davy Klaassen had doorgekopt, maar de verdediger stond buitenspel. In de 26e minuut ie het echter wel raak. Het is Bergwijn die naar binnen trekt en de bal fraai binnen krult met zijn rechtervoet. 0-2.

Kort voor rust leken de Amsterdammers op een 0-3 voorsprong te komen, eerst belandde de inzet van Kudus op de paal, niet veel later scoor Brobbey uit buitenspelsituatie.

(tekst gaat verder onder de foto's)

Na de pauze kwamen de Superboeren wat meer opzetten. Camiel Neghli weet al snel de bal binnen te frommelen, maar hij stond nipt buitenspel, waardoor de aansluitingstreffer uitbleef.

De Doetinchemmers, die na rust steeds beter in hun spel kwamen, drukten de Rood-Witten zo af en toe terug op eigen helft. Grote kansen wist het echter niet te bewerkstelligen. Halverwege de tweede helft is Brobbey dichtbij de 0-3 maar zijn kopbal raakt de paal.

Tien minuten voor het einde valt de definitieve beslissing. Rio Hillen werd op de huid gezeten door Mohammed Kudus, hij wilde terugspelen op zijn keeper maar passte zo de bal in de voeten van Brobbey. De spits wist wel raad met het buitenkansje en passeerde doelman Hidde Jurjus.

Eindstand 0-3.

Foto's van deze wedstrijd zijn te vinden in ons fotoalbum!

(wedstrijdstatistieken onder de foto's)

Donderdag 2 maart 2023 (TOTO KNVB Beker 2022-2023)

De Graafschap - Ajax: 0-3

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Jorge Sánchez (13.), 0-2 Steven Bergwijn (26.), 0-3 Brian Brobbey (78.)

Arbiter: Lindhout | Toeschouwers: 12.500

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus, Robin Schouten (70. Basar Önal), Jeffry Fortes ©, Xandro Schenk, Rio Hillen, Alexander Büttner, Philip Brittijn, Lion Kaak (70. Giovanni Korte), Joel Valencia (75. Hamza Bouihrouchane), Camiel Neghli (89. Mees Kaandorp) en Devin Haen (75. Elie Raterink).

Opstelling Ajax: Pasveer; Sánchez, Timber ©, Bassey, Hato (70. Wijndal); Grillitsch (81. Álvarez), Kudus, Klaassen (81. Fitz-Jim); Conceição (70. Berghuis), Brobbey en Bergwijn (81. Tadic).

Gele kaart(en) De Graafschap: Schouten (34.)

Gele kaart(en) Ajax: Fitz-Jim (87.)