Superboeren ploeteren zich naar de eindoverwinning

Na een korte winterstop hervatte De Graafschap gisteren avond tegen de beloften van FC Utrecht haar strijd om het kampioenschap van de Keuken Kampioen Divisie. Aanvaller Stef Nijland kreeg van trainer Mike Snoei een basisplaats. Ook Gregor Breinburg mocht starten omdat Branco van den Boomen na de laatste training niet wedstrijdfit bleek. Nieuweling Stef Blummel nam plaats op de reservebank. Bij de tegenstander uit de Domstad ontbraken maar liefst 6 basisspelers, deze begaven zich nog op het trainingskamp van de hoofdmacht, waaronder 2 debutanten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

In een zeer matige eerste helft kwam het eerste gevaar van de zijde van de jongelingen. De La Vega krijgt een schietkans na een rush van Pabai. Het slappe rolletje is een eenvoudige prooi voor Hidde Jurjus. Het eerste geel valt na 10 minuten voor debutant Van der Kust die een overtreding maakt op Daryl van Mieghem. Uit de daarop toegekende vrije trap kopt Toine van Huizen met behulp van de uitstekende keeper Ruijgrok de bal tegen de paal. Twee minuten later mag Mohamed Hamdaoui na een overtreding op Stef Nijland een vrije trap nemen. Via de rebound komt de bal bij Toine van Huizen die de bal verkeerd raakt en over ziet gaan. Na iets meer dan een kwartier moet de oudste speler van Jong FC Utrecht het veld verlaten voor Mamengi. De gemiddelde leeftijd van de Domstedelingen zakt hiermee naar 19,3 jaar. Na 21 minuten mag de ploeg van René Hake een ietwat dubieuze penalty nemen. Toine van Huizen zou een overtreding hebben begaan op Acheffay. Hilterman laat zich dit buitenkansje niet ontnemen en schiet de bal achter Hidde Jurjus. De Superboeren krijgen een aantal kansen via Ralf Seuntjens die zijn kopbal net naast ziet gaan en Javier Vet de die bal tegen de paal schiet.

Mohamed Hamdaoui moet na 30 minuten geblesseerd het veld verlaten. Nieuwkomer Sven Blummel komt hem vervangen. Na een harde overtreding op El Barjiji is Stef Nijland de 2e Graafschapspeler die een gele kaart krijgt. Met nog een kleine 10 minuten tot aan de rust is het opnieuw Toine van Huizen die een kans krijgt. Zijn kopbal wordt eenvoudig gevangen door doelman Ruijgrok. Vlak voor rust ziet Gregor Breinburg, tot zijn eigen verbazing, zijn kopbal over het Utrecht doel gaan. Na 45 minuten verlaten de Superboeren onder een fluitconcert het veld voor de pauze.

In de pauze hebben beide ploegen gewisseld. Aan Utrecht kant komt Nasser voor El Azrak en bij de Doetinchemmers maakt Toine van Huizen plaats voor Jasper van Heertum. De Graafschap gaat met meer druk naar voren spelen. In de eerste paar minuten is het doelman Ruijgrok die zijn ploeg op de been weet te houden met een aantal goede reddingen. Stef Nijland krijgt 10 minuten na de pauze een dot van een kans maar ziet zijn inzet via de handen van de keeper over de achterlijn gaan. In de daaropvolgende tegenstoot mogen de blauw witten blij zijn dat de bal met enig geluk naast Hidde Jurjus gaat. De kansen stroom houdt over en weer aan. De kopbal van Ted van de Pavert wordt met veel moeite tot hoekschop verwerkt. In de tegenstoot schiet Mokono naast. Stef Nijland schiet tot zijn eigen verbazing en het hele stadion, een niet te missen kans, in de handen van de doelman. Ook Hilterman en in de nastoot Nasser weten aan de andere kant het doel niet te treffen. Uiteindelijk is het dan Leeroy Owusu, die na balverlies raak weet te schieten 1-1. Met nog 20 minuten te gaan zet De Graafschap aan voor een slotoffensief. Javier Vet stuit na een mooie voorzet van Stef Nijland op de keeper. Een vlammend schot van Sven Blummel wordt gepakt door doelman Ruijgrok. Mamenga schiet na een scrimmage de bal bijna in eigen doel. Ralf Seuntjens raakt nog weer eens de lat. Inmiddels meldt ook Ted van de Pavert zich in de voorste gelederen. Zijn kopbal kort voor de 90e minuut lijkt in eerste instantie los gelaten te worden door de doelman, maar deze heeft hem toch klemvast. Na een voorzet van Jordy Tutuarima komt de bal bij Daryl van Mieghem, zijn inzet is echter te zwak.

Zes minuten extra tijd krijgen we vanwege een blessure van doelpuntenmaker Hilterman. Na een botsing met ploeggenoot De La Vega moest hij langdurig verzorgd worden en uiteindelijk per brancard het veld verlaten. Mede met behulp van het publiek worden het een knotsgekke 6 minuten. Het wordt alles of niets. En het werd tot gelukkig van heel Doetinchem en omstreken alles. In de 4e minuut doet Ralf Seuntjens echt alles goed. Zijn kopbal beland echter op de paal hoe is het mogelijk. Toch valt de winnende niet veel later. Uit een kluts komt de bal opnieuw bij Ralf Seuntjens die de bal koel en beheerst in een leeg doel schiet 2-1. Het is voor hem zijn 100ste doelpunt in de Eerste Divisie en een hele belangrijke voor de Superboeren.

In de achtervolging deed De Graafschap goede zaken. Koploper Cambuur verloor thuis van mede achtervolger FC Volendam met 1-2. Volgende week vrijdag speelt De Graafschap uit tegen Almere City FC.

Rondom de wedstrijd zijn weer een aantal foto's gemaakt. De foto's kunt u vinden in ons fotoalbum.

Karakteristiek, Vrijdag 10 Januari 2020 (KeukenKampioen divisie Seizoen 2019-2020)

De Graafschap - Jong FC Utrecht  2-1 (0-1)

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Jeredy Hilterman (23., strafschop), 1-1 Leeroy Owusu (67.), 2-1 Ralf Seuntjens (90+5.)

Arbiter: Laurens Gerrets Toeschouwers: 9.511

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus, Leeroy Owusu, Toine van Huizen (46. Jasper van Heertum), Ted van de Pavert, Jordy Tutuarima, Gregor Breinburg, Javier Vet, Stef Nijland, Daryl van Mieghem, Ralf Seuntjens ©, Mohamed Hamdaoui (31. Sven Blummel).
Opstelling Jong FC UtrechtRuijgrok, Mokono, Pabai, Van der Velden © (18. Mamengi), Van der Kust, El Barjaji, De la Vega, Van den Berg, Acheffay, Hilterman (79. Yasar), El Azrak (46. Nasser).

Gele kaart(en) De Graafschap: Van Huizen (21.), Van Mieghem (22.), Nijland (34.)