Superboeren.nl | Officiële website van SV Superboeren De Graafschap
Postbus 392, 7000 AJ Doetinchem | Lid worden?

Alarmfase 1 bij De Graafschap

Alarmfase 1 bij De Graafschap

Het voortbestaan van De Graafschap staat op het spel. De noodlijdende Achterhoekse club heeft dringend geld nodig om niet in acuut gevaar te komen. Dat zegt voorzitter Henk Zweers die spreekt van een 'alarmerende situatie'.

Voor het eerst sinds 2006 stevent De Graafschap dit seizoen af op een tekort van bijna een miljoen euro. 'Dat schommelt tussen de 750.000 en 900.000 euro, maar is wel begroot zonder de opbrengst van eventuele transfers', bevestigt Zweers. Daarnaast hangt een negatief eigen vermogen van op dit moment 2,3 miljoen euro de club al jaren als een molensteen om de nek. 'Er is nog steeds vertrouwen van crediteuren en we kunnen aan onze verplichtingen voldoen, maar het gaat wel met vertraging en moeite. De komende maanden zijn echt cruciaal voor het voortbestaan van De Graafschap.'

Volgens Zweers is een financiële herstructurering de enige oplossing om het tij te keren. Alleen uitgifte van nieuwe aandelen lijkt De Graafschap van een dreigende ondergang te kunnen redden. Achter de schermen zou een aantal zakenmensen bereid zijn mee te doen aan een 'totaalplan' waardoor de schulden ineens weggewerkt kunnen worden. Het gaat om een groep invloedrijke Achterhoekers die de Superboeren al decennia lang een warm hart toedragen. 'Maar het is logisch dat zij voor het kopen van aandelen een bepaalde zeggenschap willen', reageert de voorzitter.

Om het plan op de rails te krijgen, is medewerking van de Vereniging van Betaald Voetbal De Graafschap noodzakelijk. Zij zijn de enige aandeelhouder van de club en willen vooralsnog niet verder gaan dan een uitgifte van 49%, om zo baas in eigen huis te kunnen blijven. 'Wij hebben toestemming nodig', zegt Zweers. 'Het bestuur van de Vereniging zegt, de club is van ons. Investeerders zijn welkom, maar wij willen wel onze zeggenschap houden.' Ook supporters kunnen overigens deelnemen aan het aandelenplan. Gezamenlijk zouden fans volgens Zweers minimaal 100.000 euro moeten inbrengen. 'Om een breder draagvlak te krijgen.'

Op 30 oktober staat een cruciale ledenvergadering gepland waarin het onderwerp op de rol staat. 'Als er geen uitbreiding van het aandelenkapitaal komt, lopen we echt in het mes. Er wordt veel meer uitgegeven dan er binnenkomt. De inkomsten lopen fors terug, net als het aantal seizoenkaarthouders. Bovendien worden de tv-gelden na het tweede jaar degradatie verder afgebouwd. De noodzaak om te promoveren is eigenlijk enorm groot', weet Zweers.

Bron: Omroep Gelderland

Gerelateerde nieuwsberichten

Laatste wedstrijd De Graafschap

ADO Den Haag

ADO Den Haag

De Graafschap

De Graafschap

Zaterdag 18 mei, aanvang 20:00 uur

Kaartverkoopinfo komende duel

Kijk hier voor informatie m.b.t. de kaartverkoop voor de volgende wedstrijd(en):

Het speelschema van het volgende seizoen 2024-2025 in de Keuken Kampioen Divisie zal op een later moment kenbaar gemaakt worden.

Volg ons op Instagram en X

Volg ons op Social Media:

Instagram X