Superboeren.nl | Officiële website van SV Superboeren De Graafschap
Postbus 392, 7000 AJ Doetinchem | Lid worden?

Looyen en De Graafschap uit elkaar (update)

Looyen en De Graafschap uit elkaar (update)

Leen Looyen en De Graafschap gaan per direct uit elkaar. Dat heeft de club dinsdagmorgen bekendgemaakt. Bronnen binnen de Achterhoekse club melden dat Looyen zichzelf "volledig onmogelijk" heeft gemaakt. Het besluit is genomen door het bestuur van De Graafschap.

De Graafschap meldt officieel alleen dat beide partijen in goed overleg uit elkaar gaan. Publiek geheim is echter dat het al geruime tijd niet botert tussen trainer Andries Ulderink en de technisch directeur. Kort na het sluiten van de transfermarkt, begin september, onthulde dagblad De Gelderlander dat Ulderink en Looyen een flinke aanvaring hadden over het aankoopbeleid. "Het klopt dat wij een meningsverschil hebben gehad. Ik betreur dat dit naar buiten is gekomen, maar verder doe ik geen mededelingen", zei Ulderink daar onlangs over.

Maar er is veel meer. Looyen maakte het zichzelf moeilijk door zich bij anderen meerdere malen kritisch uit te laten over werknemers van de club. Ook binnen het bestuur lag Looyen al geruime tijd slecht en werd hem onder meer "chaotisch" handelen verweten. Daarnaast was zijn relatie met de scouting belabberd. Verschillende scouts wilden niet eens meer met de technisch directeur communiceren.

Ook met trainer Ulderink waren de verhoudingen al geruime tijd volledig verstoord. Ulderink verwijt Looyen onder meer dat hij te weinig goede spelers naar Doetinchem heeft gehaald afgelopen zomer. Ook zou Looyen zijn trainer hebben beloofd dat er minimaal twee vervangers kwamen voor Steve de Ridder die naar Southampton vertrok. Looyen zelf ontkent dat overigens.

Ulderink kon na het vertrek van De Ridder alleen de Serviër Nenad Sreckovic aan de selectie toevoegen. Toen de transfermarkt eind augustus bijna sloot, slaagde Looyen er niet in om nog een extra aanvaller binnen te halen. Badibanga van Anderlecht was daarvoor in beeld. Volgens Looyen ontbraken de financiële middelen bij De Graafschap om de speler te halen.

Leen Looyen zou door scouts meerdere malen talentvolle Nederlandse spelers uit de eerste divisie zijn aangereikt, maar de technisch directeur deed daar volgens ingewijden weinig mee. Looyen kwam onder meer aan met de Liberiaan Dulee Johnson en de Macedoniër Xhelil Abdulla. Beide spelers hebben geen basisplaats bij De Graafschap en worden door Ulderink nauwelijks ingezet.

Maandag zouden Ulderink en Looyen een crisisgesprek voeren over de aanvaring die onlangs plaatsvond. Dat gesprek werd op het laatste moment afgeblazen. Later die avond kwam het bestuur bijelkaar en werd besloten om Looyen uit zijn functie te zetten.

Het contract van Leen Looyen liep tot het eind van dit seizoen. Hij was in Doetinchem sinds januari 2009 actief in de functie van technisch directeur. Zijn werkzaamheden worden voorlopig overgenomen door commercieel directeur Henk Bloemers. Looyen wilde dinsdag niet reageren op zijn gedwongen vertrek.

Gerelateerde nieuwsberichten

Volgende wedstrijd De Graafschap

ADO Den Haag

ADO Den Haag

De Graafschap

De Graafschap

Zaterdag 18 mei, aanvang 20:00 uur

Kaartverkoopinfo komende duel

Kijk hier voor informatie m.b.t. de kaartverkoop voor de volgende wedstrijd(en):

Dinsdag 14 mei verloor De Graafschap met 2-3 van ADO Den Haag.
Zaterdag 18 mei om 20:00 uur is in Den Haag de returnwedstrijd.
Dit betreft de eerste ronde van de play-offs promotie/degradatie.

Volg ons op Instagram en X

Volg ons op Social Media:

Instagram X