Superboeren.nl | Officiële website van SV Superboeren De Graafschap
Postbus 392, 7000 AJ Doetinchem | Lid worden?

Column nusport.nl: Ties, Leen en Tedje

Column nusport.nl: Ties, Leen en Tedje

Bij Excelsior – De Graafschap verschenen dit weekend 22 Nederlandse voetballers aan de aftrap. 100% NL. Goed nieuws? Blijkbaar wel.

Hoezee, landgenoten! Van harte proficiat met dit heuglijke moment: voor het eerst sinds 18 december 1999 (AZ – NEC, destijds) konden we dit weekend een wedstrijd in Neêrlands eredivisie noteren waarin beide basisteams volledig uit spelers met de Nederlandse nationaliteit bestonden.

De feestwedstrijd in kwestie was Excelsior – De Graafschap, zaterdagavond: 22 echte Jannen, geboren onder het oranje, blanje en bleu. 22 jongens van De Witt, die het Neerlandsch bloed in d’adren vloeit, van vreemde smetten vrij (althans… daar komen we later nog op terug).

Felicitatie
Het is een felicitatie waard, althans: die indruk krijg ik. De meeste Nederlanders lijken het erg goed nieuws te vinden: een 100% NL-eredivisiewedstrijd, terwijl ik toch niet zou durven beweren dat zoiets automatisch tot goed voetbal leidt.

Sterker: wie met zijn onnozele boerenlullenverstand de materie bestudeert, zou tot de conclusie kunnen komen dat het omgekeerde het geval is. In sterke voetballanden als Engeland en Spanje moet je immers een onmenselijk roteind afdalen in de ‘competitiepiramide’ voordat je – in de tochtigste krochten van een in vier regionale groepen opgesplitste vijfde divisie – een dorpselftal tegenkomt dat helemaal uit Engelsen danwel Spanjaarden bestaat.

In Nederland hoef je voor een 100% NL-wedstrijd slechts af te dalen naar de plaatsen 16 en 13 van de hoogste afdeling. Als je goed nieuws maar lang genoeg draait, keert en in de kont kijkt, wordt het vanzelf zorgwekkend nieuws.

Elf Ivorianen
Het heeft natuurlijk wel iets. In het vorige decennium kwam de Belgische club KSK Beveren in het nieuws omdat het basisteam uit elf Ivorianen bestond. Zelfs de meest kosmopolitische supporters uit Beverse dorpen als Haasdonk, Kieldrecht, Verrebroek en Doel vonden het niet zo heel eenvoudig om zich met dat elftal te identificeren.

Nee, dan Excelsior – De Graafschap. Ik ga ze niet alle 22 opnoemen, dat lijkt me overdreven, maar toch even een bloemlezing. Hoofdstuk 1: degelijke Hollandse familienamen. De Leeuw, Meijer en Evers bij De Graafschap, en De Ruiter en een invaller genaamd Jansen bij Excelsior.

Hoofdstuk 2: Hollandse voetbalpoëzie. Bij Excelsior: Daan Bovenberg, een naam zo prachtig, eenvoudig Hollands dat hij verzonnen lijkt voor een voetbalstrip. Daan Bovenberg, onmisbare waterdrager voor Kick Wilstra. Bij De Graafschap: Tedje van de Pavert. Die moet je verder niet ontleden. Gewoon van genieten.

Hoog Wesley-gehalte
Hoofdstuk 3: de voornamen. Bij De Graafschap zien we een Joost, een Rogier, een invaller genaamd Sjoerd en zelfs een Ties (ouders, bedankt!). Bij Excelsior is het voornamenpalet iets meer urban (een vrij hoog Wesley- en Norichio-gehalte), maar daar staan dan weer bonuspunten voor de invaller Leen van Steensel tegenover.

Ties, Leen en Tedje. Dan heb je een topavond hoor, als stadionspeaker.

Hoofdstuk 4: de trainers. Oók Nederlands. John Lammers (jammer dat hij niet gewoon Jan heet) en Andries Ulderink, voor die specifieke, Saksische touch. Dat is belangrijk: bij De Graafschap hoor je ‘inken’ tegen te komen, zoals de Tuypen, Tollen en Steuren niet mogen uitsterven bij Volendam.

Het is duidelijk: Geert Wilders kan tevreden zijn. (Da’s óók geen verkeerde voetbalnaam trouwens: Geert Wilders. Ik zie een knoestige linksback voor me, of nee: een réchtsback natuurlijk).

Geert zal zijn peroxide wenkbrauwen wel even fronsen bij de namen van de Superboeren Muslu Nalbantoglu en Soufian El Hassnaoui. Zijn dat tegenwoordig Nederlanders? Tellen die mee?

Moes en Soef
Ja, dat zijn Nederlanders: ‘Moes’ komt uit Amersfoort, ‘Soef’ uit Ede. Het zijn natuurlijk geen Tedje van de Paverts, maar wees gerust: 100% NL. Met recht.

Zo werd het toch nog een mooi voetbalweekend voor onze blonde Venlonaar, die aan de stunt van zijn club VVV tegen Ajax uiteraard geen enkel plezier beleefde: twee goals van een nog lang niet ingeburgerde Nigeriaanse moslim, die ondanks zijn ramadanhonger even doeltreffend was als alle Ajacieden samen. Dan baal je met de joden mee, als het ware, als PVV-VVV’er.

De Pé in over VVV. Zo is het allemaal begonnen met die partij.

Bron: nusport.nl (Menno Pot)

Gerelateerde nieuwsberichten

Laatste wedstrijd De Graafschap

ADO Den Haag

ADO Den Haag

De Graafschap

De Graafschap

Zaterdag 18 mei, aanvang 20:00 uur

Kaartverkoopinfo komende duel

Kijk hier voor informatie m.b.t. de kaartverkoop voor de volgende wedstrijd(en):

Het speelschema van het volgende seizoen 2024-2025 in de Keuken Kampioen Divisie zal op een later moment kenbaar gemaakt worden.

Volg ons op Instagram en X

Volg ons op Social Media:

Instagram X