Superboeren.nl | Officiële website van SV Superboeren De Graafschap
Postbus 392, 7000 AJ Doetinchem | Lid worden?

Persbericht SBV

Persbericht SBV

SBV pleit voor harde aanpak Hooligans én vertrouwen in de 99.9% welwillende supporters!

Inleiding

Voetbal is en blijft de leukste sport om naar te kijken. Wet- en regelgeving en (gebrekkige) uitvoering hiervan maken het helaas steeds moeilijker om uit- en thuiswedstrijden te bezoeken in de Eredivisie en Eerste divisie. Daarnaast worden voetbalsupporters in de media vaak gestigmatiseerd en snel over één kam geschoren met hooligans en vandalen.

Men vergeet vaak dat miljoenen supporters wereldwijd verbroederd worden in stadions, op werkplekken en noem maar op. Waar de overheid grote bedragen besteedt aan sociale cohesie, nabuurschap, nationale en regionale identiteit en dit ook terecht flink in financieel opzicht ondersteund (zwaar stimuleert), wordt dit aspect van het voetbalsupporterschap volledig verwaarloosd.

Gelukkig worden allerlei lokale initiatieven opgestart die het beeld van voetbalsupporters (proberen) probeert aan te passen. Daarnaast beginnen ook supportersverenigingen steeds meer georganiseerd te werken aan een beter imago. Er wordt krachtig afstand genomen van voetbalgeweld en hooliganisme.

Niet alles is beter in het buitenland. Ook daar zijn excessen, maar de individuele supporter in bijvoorbeeld Duitsland, Engeland of Schotland, wordt zeer zwaar gestraft, indien betrokken bij voetbalgeweld. Met de nieuwe Voetbalwet, naar voorstel van Van Dekken en de Mos, die meer op het individu gericht is, kunnen we ook ons minder op groepen gaan richten en gericht daders straffen.

Ook nadrukkelijk onderdeel van de nieuwe Voetbalwet moet zijn dat de voor voetbalsupporters onvriendelijke supportersvervoerregelingen (combiregelingen ) snel ten einde moeten zijn en de supporter weer als klant behandeld wordt. Het voetbal is tenslotte van ons allemaal en is ons visitekaartje in het buitenland. Wie kent Van Basten, Cruijff, Van Persie, Sneijder en Robben nu niet? Laat staan die Oranje feestende massa in Zuid-Afrika en Zwitserland! Nederland (er )promotie op zijn best! Daarnaast volle stadions met ca. 200.000 supporters in de stadions elk
weekend en miljoenen mensen voor de buis!

Aanleiding

Het kon in het verleden zomaar gebeuren: 799 willekeurige supporters preventief oppakken. De Nationale Ombudsman sprak zich hier duidelijk over uit: Kan én mag niet. Dadergerichte aanpak moet het credo zijn. Lokale autoriteiten kijken vaak naar voetbal als overlast veroorzakend. Vergeten wordt dat het om een breed volksvermaak gaat, waar slechts enkelen het weer eens verpesten voor een grote groep.

De KNVB constateerde al jaren geleden, na vele succesvolle voorbeelden uit het buitenland, dat individugerichte aanpak wél werkt en groepsgerichte aanpak niet. De imagoschade voor voetbalsupporters is vaak enorm door de problemen die een zeer selecte groep Hooligans aanricht en het probleem is dan nog steeds niet opgelost.

Het wordt nu toch echt hoog tijd dat lokale autoriteiten niet iedereen rond voetbal over één kam scheert en als verdachte beschouwd. Schep vertrouwen en diegene die dit beschaamd met de voetbalwet keihard aanpakken, dat werkt wél. Beter gezegd dat mag ook volgens de Nederlandse en Europese wetgeving. Het mes snijdt dan aan vele kanten. Er zullen meer supporters komen en er zal minder politie-inzet nodig zijn omdat er gerichter opgetreden kan worden. Dan natuurlijk wel met de naar voortschrijdend inzicht aangepaste Voetbalwet!

Klantvriendelijk en Uitvoering

Simon Kuper in Dagblad De Pers verwoordde het vorig jaar goed in zijn krant. Zijn advies naar internationaal voorbeeld: een vriendelijke aanpak voor supporters werkt effectiever. Het valt te hopen dat we snel uit bij Barcelona worden uitgenodigd, want uitsupporters worden opgevangen met Paëlla! Uitsupporters worden in de Euroborg van FC Groningen, Heracles en De Graafschap onthaald met koffie en soms een broodje! Hij geeft tevens aan dat wanneer men als klant wordt behandeld, en niet als halve crimineel, de sfeer duidelijk positief beïnvloed wordt.

Van Rome tot Charleroi, van Zürich tot aan Moskou heeft er de afgelopen 30 jaar onderzoek plaatsgevonden naar de beste vorm van supportersaanpak, of zullen we met deze kennis maar spreken over supportersbegeleiding? Juist in Nederland zouden we toch moeten weten dat “Soft beter is dan Hard”, oftewel vertrouwen uitstralen als overheid. Nadrukkelijk uitgezonderd: Mensen die niet kunnen omgaan met dit vertrouwen, de zogenaamde voetbalhooligans. Deze groep of individuen moeten we hard strafrechtelijk aanpakken met forse boetes, maar vooral met een langdurige meldingsplicht. Hier moet zo min mogelijk bureaucratische rompslomp bij uitvoering voor OM en politie aan te pas komen. Het probleem ligt bij de Hooligans, maar óók de oplossing!

Supportersconsumentisme

Het begin naar een logisch marktprincipe lijkt nu toch echt open met de nu voorliggende nieuwe Voetbalwet. Mensen die maar wat graag geld willen uitgeven voor het product voetbal willen hier natuurlijk wel gewoon een normale, vriendelijke behandeling voor terug zien! In deze tijd waar marktwerking een wat vreemde bijsmaak heeft dan nu toch eindelijk enige tegengas;

Supporters willen nu eens eindelijk marktconform, oftewel vriendelijk behandeld worden!

Heel belangrijk van de aangepaste Voetbalwet zou moeten zijn, de uitvoering ervan. Het kan niet zo zijn dat je per stad een verschil van handhaving heb. Er mag gewoon juridisch geen speld meer tussen te krijgen zijn. Een gebieds- en contactverbod en meldingsplicht moeten ook gelden bij uitwedstrijden. Een burgemeester zou een landelijk stadionverbod moeten kunnen opleggen of een meldplicht in een andere gemeente.

De SBV is ook een groot voorstander van de wet van Privacy. Het gebruiken van foto- en beeldmateriaal moet zorgvuldig gebeuren. We moeten uitkijken hier niet te ver in door te slaan, want ook onschuldigen kan men hiermee treffen.

De SBV streeft naar onderstaande vernieuwingen en gedachtegangen:

  • Een dadergerichte en strafrechtelijke aanpak Hooligans,
  • Een langdurige meldingsplicht voor Hooligans en hoge boetes,
  • Een lik-op-stuk-benadering door het Openbaar Ministerie,
  • Een zichtbare verhoging van het aantal A-wedstijden,
  • Een zichtbare verlaging van het aantal combiregelingen vervoer,
  • Een verbeterd gastheerschap voor (uit)supporters

Pas met brede meerderheid de Voetbalwet snel aan. Uitvoerbare en langdurige meldingsplicht lost veel op en werkt op den duur ook kostenverlagend voor de overheid. De Nederlandse voetbalsupporters staan in het buitenland hoog aangeschreven, laten we hier naar handelen, om dit niet verloren te laten gaan.

Moraal

Beloon de welwillende supporters en bestraf de daders en niet andersom!

Laatste wedstrijd De Graafschap

ADO Den Haag

ADO Den Haag

De Graafschap

De Graafschap

Zaterdag 18 mei, aanvang 20:00 uur

Kaartverkoopinfo komende duel

Kijk hier voor informatie m.b.t. de kaartverkoop voor de volgende wedstrijd(en):

Het speelschema van het volgende seizoen 2024-2025 in de Keuken Kampioen Divisie zal op een later moment kenbaar gemaakt worden.

Volg ons op Instagram en X

Volg ons op Social Media:

Instagram X