Superboeren.nl | Officiële website van SV Superboeren De Graafschap
Postbus 392, 7000 AJ Doetinchem | Lid worden?

Supportersvereniging bestaat 50 jaar!

Supportersvereniging bestaat 50 jaar!

50 JAAR SUPPORTERSVERENIGING (1974-2024)


Vandaag is het dan echt zo ver, supportersvereniging SV Superboeren bestaat maar liefst 50 jaar! 

Op 25 april 1974 werd de supportersvereniging opgericht in Café-Restaurant Dimmedaal aan de Terborgseweg (tegenwoordig Restaurant Golden Dynasty). Het eerste bestuur bestond uit Gerard Weijkamp (Voorzitter) Herman Schutte (Penningmeester) Willem Bosveld (Secretaris) en Juust Masselink (commisaris). Jan Jansen, Toon Abbing en Wilhelmien Hendriksen waren er toen ook bij. De naam werd gewoon Supporters Vereniging. 

Het eerste bestuur van de supportersvereniging in 1974

Het is mede dankzij Piet de Visser dat er uberhaupt ooit een supportersvereniging is opgericht. Piet de Visser had namelijk met veel supporters een goede band, maar zag als trainer ook dat het allemaal wel wat professioneler kon op het gebied van supporterszaken. 

In zijn eerste jaar had hij een bijeenkomst geregeld met de stichting “De Club van 100” voor alle supporters. De kantine zat barstensvol supporters. Het was op die avond dat hij tegen een aantal supporters heeft gezegd dat hij het wel een goed idee vond om een supportersvereniging op te richten. Een groepje enthousiaste supporters gingen aan de slag en zo werd de "Supporters Vereniging" opgericht. De Club van 100 heeft financieel geholpen waardoor ze steeds nieuwe dingen konden inbregen zoals een beter trainingsveld.

Feest na promotie onder leiding van Piet de Visser.

Vorig jaar bezocht Mark Melgert de oprichters van het eerste uur Herman Schutte en Johan Egging om in aanloop naar het 50 jarig jubileum te praten over de eerste jaren van de supportersvereniging. Het werd een mooie middag die een aantal maanden nog veel meer waarde en betekenis kregen na het overlijden van Herman.Herman was naast oprichter van de supportersvereniging ook 10 jaar lang voorzitter en penningmeester van de supportersvereniging. En tussen 1982 en 1994 was hij bestuurslid bij de club. Daarnaast was Herman stadionbeheerder, veiligheidsmedewerker en projectmanager van de bouw van het nieuwe stadion. Johan Egging zat ook jarenlang in het bestuur en was de medebedenker en graficus van het eerste supportersblad “De Spinnekop”. Hij heeft al een seizoenskaart sinds die werden uitgegeven in de jaren’60. Maar hij was er al bij toen de eerste wedstrijd die ooit op De Vijverberg werd gespeeld tegen Fortuna ’54. 

Het waren niet zomaar alleen hand en spandiensten wat de eerste leden van de Supporters Vereniging deden. In het begin van het seizoen regelden ze een tractor met zandstrooier voor de club. Deze werd geschonken tijdens de opening van het Sportcomplex Groot Hagen, waar de amateur- en jeugdafdelingen werden gehuisvest. Er werden verder dans-, bingo- en kaartavonden geregeld, muziekkorpsen voor bij de wedstrijden en lezingen.

Later kwamen daar de eerste buswedstrijden bij. Om dingen te kunnen bekostigen werd de eerste merchandising opgericht. Er werd een oude directiekeet van de bouw door Herman geregeld welke dienst deed als verkooppunt en bestuurskamer. In seizoen 1976-77 werd zelfs een nieuwe medische ruimte werd geregeld voor de club.

Clubblad “De Spinnekop”

Al snel na de oprichting werd bedacht dat er een clubblad moest komen. Dat werd “De Spinnekop”. Als graficus werkte Johan onder andere 10 jaar lang bij Drukkerij Misset en Uitgeverij Thieme uit Zutphen. Dus de kennis was al in huis.

In seizoen 1975-76 verscheen de eerste uitgave. Johan deed het grafische werk. Toon Abbing, Wim Bosveld, Ben Overkamp, Diny Meijer en Wim Speldekamp deden het redactionele werk. Ook Jo Wijgman, Juust Masselink, Hennie Nuy en Jan Jansen hielpen mee aan het blad.

Het blad hield na een paar jaar op te bestaan op te bestaan omdat de Supporters Vereniging haar meeste leden verloor. Toch zonde dat de voorloper van D’RAN! Magazine (eerste nummer pas in 1994), ophield te bestaan.

In de afgelopen 50 jaar zijn er verschillende namen geweest van "Supporters Vereniging", "De Vriendenkring" tot het huidige "SV Superboeren". Ook zijn er tal van bestuursleden en vrijwilligers actief geweest. Iedereen heeft op zijn of haar eigen manier een bijdrage geleverd aan waar we anno 2024 staan als supportersvereniging. De belangen van de supporters staan nog steeds voorop. Het bezoek aan het stadion moet voor de supporter een onvergetelijke ervaring worden samen met familie en vrienden.

Het is mooi om te zien dat in 50 jaar tijd er twee dingen hetzelfde zijn gebleven, namelijk onvoorwaardelijke clubliefde en samen de mouwen opstropen en D'ran! 

Vanuit hier wil ik een graag een hele diepe buiging maken voor al die bestuursleden en vrijwilligers die de afgelopen 50 jaar hun vrije tijd hebben opgeofferd voor de supportersvereniging. Er zijn eigenlijk geen woorden die recht doen aan al het werk wat zij hebben verzet, maar zonder deze mensen was het nooit gelukt, dus laat ik beginnen met super bedankt!

Op naar de volgende 50 jaar! Proost!

#50JAARSUPPORTERSVERENIGING

Laatste wedstrijd De Graafschap

ADO Den Haag

ADO Den Haag

De Graafschap

De Graafschap

Zaterdag 18 mei, aanvang 20:00 uur

Kaartverkoopinfo komende duel

Kijk hier voor informatie m.b.t. de kaartverkoop voor de volgende wedstrijd(en):

Het speelschema van het volgende seizoen 2024-2025 in de Keuken Kampioen Divisie zal op een later moment kenbaar gemaakt worden.

Volg ons op Instagram en X

Volg ons op Social Media:

Instagram X