Superboeren.nl | Officiële website van SV Superboeren De Graafschap
Postbus 392, 7000 AJ Doetinchem | Lid worden?

50 jaar SV: Deel 2: De aanstichter van de oprichting, Piet de Visser

50 jaar SV: Deel 2: De aanstichter van de oprichting, Piet de Visser

Op 25 april 2024 bestaat onze Supportersvereniging 50 jaar. Voorafgaand aan het jubileum willen wij jullie meenemen in een reeks oude verhalen.

In deel 2 spreken we met onze oud trainer Piet de Visser, waarmee De Graafschap voor het eerst naar de Eredivisie is gepromoveerd in het seizoen 1972-1973. Piet de Visser is een grote naam in de voetbalwereld. Op zijn 23e begon hij al als voetbaltrainer. Hij trainde talloze Nederlandse profclubs en was daarna van 1993 tot 2008 scout bij PSV en vervolgens bij Chelsea FC. Iets wat hij tot de dag van vandaag nog doet. Hij haalde grote namen als Petr Chech, Eden Hazard en Romelu Lukaku en Davis Luiz naar Stamford Bridge.

In nummer 3 van D’ran Magazine uit april 1999, een speciale uitgave ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de Supporters Vereniging staat ook een verhaal over Piet de Visser. Het leek ons leuk om met hem samen nogmaals terug te blikken op die tijd. Piet de Visser is namelijk de aanstichter tot de oprichting van de Supporters Vereniging. Zonder hem zouden wij niet volgend jaar ons 50 jarig jubileum vieren.

Als ik (Mark Melgert) de eerste keer bel met meneer De Visser is hij gelijk heel enthousiast over De Graafschap. Hij vindt het een van de mooiste clubs waar hij heeft gewerkt en benoemt gelijk de geweldige band die hij had met de supporters. “ze trapten met hun klompen tegen het hek aan, dat gaf een enorm lawaai.

De sfeer was altijd fantastisch op De Vijverberg”. Op het moment van bellen is hij net terug uit Ghana. Hij heeft daar een voetbalschool samen met Godwin Attram, een Ghanees die hij ooit heeft gescout en in Nederland in de jeugd van PSV heeft gespeeld. Samen hebben ze de voetbalschool 8 jaar geleden opgericht. 80 kinderen wonen er in een wooncomplex van 5 verdiepingen hoog, inclusief school, sportvelden, sportzaal en restaurant. De kinderen trainen er 3 keer per dag en krijgen tussendoor les op school.

We spreken af om later in de week via Whattsapp te videobellen om eens terug te blikken op de oprichting van de supportersvereniging en zijn tijd bij De Graafschap als trainer. Als we dan eindelijk elkaar in ogen kijken via het scherm heeft hij het plakboek al voor zich liggen met krantenartikelen zijn tijd bij over De Graafschap.

In deel 1 van het “50 jaar Supporters Vereniging” zeiden Herman Schutte en Johan Eggink het al; “Het is dankzij Piet de Visser dat De Graafschap een meer professionele club is geworden”. We blikken samen terug op die periode:

Meneer De Visser, dankzij u bestaat onze Supporters Vereniging volgend jaar 50 jaar. U heeft de aanzet gegeven tot de oprichting.

De Supporters hielpen mij altijd heel erg goed en het maakt mij trots. Ik had met heel veel supporters een goede band. Ik had in mijn eerste jaar een bijeenkomst geregeld met de stichting “De Club van 100” voor alle supporters. De kantine zat barstensvol supporters. Ik denk dat het op die avond was dat ik tegen een aantal supporters heb gezegd dat ik het wel een goed idee vond als er een Supporters Vereniging zou worden opgericht. Ik had een enthousiast verhaal gemaakt voor de supporters. Ik zag dat hun er ook enthousiast van werden. Dat heeft mij heel erg geholpen om succes te halen. Ik wilde het hier professioneler maken. De Club van 100 heeft financieel geholpen. Ik kon zo steeds wat nieuws inbrengen. Ik kreeg bijvoorbeeld een beter trainingsveld. We trainden namelijk op een veldje vol met konijnenholen. De supporters en de Club van 100 legden contact met de gemeente voor dat nieuwe veld en ze legden het aan.

Hoe waren die jaren als trainer voor u?

In het begin moest ik alle zeilen bijzetten om er iets van te maken. Ik heb mijn vakantie toen geannuleerd om spelers te halen. In mijn eerste jaar ging het niet gelijk goed. De supporters zongen “De Visser is een misser” haha! Maar in mijn 2e jaar promoveerden we naar de Eredivisie. Toen was het ineens “De Vissers visie De Graafschap naar de Eredivisie”, haha. In het 3e jaar draaiden we prima mee in de Eredivisie. Ik had dat scouten altijd wel in mij. Ik wist heel goed welke spelers ik wilde halen. In het begin haalde ik bijvoorbeeld keeper Harrie van Oosterhout van Sparta. Ik kende hem al van de jeugd toen ik daar jeugdtrainer was. Hij was daar een goede rechtsbuiten maar kwam een keer in de goal te staan en is er nooit meer uit gegaan. Ik haalde in totaal 8 spelers naar De Graafschap. Gerrie Veerman, Coen Poulus, Guus Hoevenberg, Hennie Oosterveld, André van der Ley, Wim Meijers en Chris de Vries, waarvan ze bij Vitesse dachten dat hij te oud was, maar hij kon nog heel goed voetballen. Later haalden we ook Guus Hiddink terug naar De Graafschap. (MM: de beroemde “Tientje voor Guus” actie) Ik moest praten als Brugman bij PSV om hem terug te krijgen, maar het is gelukt. Ik heb als eerste dat tientje in de bus gedaan! Toen we promoveerden wist ik al dat we weer nieuwe spelers erbij moesten halen. Ik was heel gek met die jongens, maar je moet dan zeggen dat ze te kort komen voor de Eredivisie. André van der Ley kon gelukkig terug naar Go Ahead Eagles. In de Eredivisie hadden we een fantastische voorhoede met Wim Meijers, Oeki Hoekema en Gerrie de Jonge. Meijers was een hele goede voetballer. Hij gaf 20 assists.

Onder u is De Graafschap daardoor voor het eerst naar de Eredivisie gepromoveerd.

Onderweg naar Zwolle stopten wij met de spelersbus bij een restaurantje om alle supporters voorbij te zien komen. Het waren er duizenden! (MM: 8000) Allemaal vlaggen uit de auto! Ik had er goed met mijn spelers over gehad, ze werden er helemaal heet van! Dus het ging wel lukken! Het fijnst was de steun van de vele supporters bij uitwedstrijden. In moeilijke wedstrijden hebben we daardoor punten gehaald. Bij een thuiswedstrijden nam mijn vrouw altijd onze Sint Bernard mee. Dino heette hij. Ik had in de gaten dat met hem erbij we altijd wonnen, dus uit bijgeloof was hij erbij bij thuiswedstrijden. Ik had bij belangrijke wedstrijden ook altijd een oud pak aan met een stropdas met Sint Bernard honden erop, haha!

Piet de Visser is inmiddels 88 jaar oud. Door de jaren heen heeft hij diverse gezondheidsproblemen opgelopen. Maar de liefde voor het voetbal en het enthousiasme waarmee hij de vele verhalen vertelt houden hem telkens weer gaande! In het voetbalwereldje is hij misschien een grote meneer, zelf zegt hij altijd het eenvoudige nuchtere boertje uit Zeeland te zijn gebleven. En dat is ook zo!

Dankzij Piet De Visser is de Supporters Vereniging 49 jaar geleden ontstaan. Waarschijnlijk was de Supporters Vereniging op een later tijdstip ook wel ontstaan, maar dankzij zijn gedrevenheid om de club professioneler te maken hebben de supporters toen al enthousiast de armen uit de mouwen gestoken. Zo gaat dat hedendaags nog steeds bij de club. Het past precies bij de identiteit van De Graafschap.

Laatste wedstrijd De Graafschap

ADO Den Haag

ADO Den Haag

De Graafschap

De Graafschap

Zaterdag 18 mei, aanvang 20:00 uur

Kaartverkoopinfo komende duel

Kijk hier voor informatie m.b.t. de kaartverkoop voor de volgende wedstrijd(en):

Het speelschema van het volgende seizoen 2024-2025 in de Keuken Kampioen Divisie zal op een later moment kenbaar gemaakt worden.

Volg ons op Instagram en X

Volg ons op Social Media:

Instagram X