50 jaar SV: Deel 1: De oprichters van de supportersvereniging
Op 25 april 2024 bestaat onze Supportersvereniging 50 jaar. Voorafgaand aan het jubileum willen wij jullie meenemen in een reeks oude verhalen. In deel 1 spreken we met een tweetal van de oprichters.
In nummer 3 van D’ran Magazine uit april 1999, een speciale uitgave ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan, staat een uitgebreid verhaal over de oprichting van de supportersvereniging. Bij dit artikel staat een foto met enkele mede oprichters. Helaas zijn niet alle oprichters meer onder ons. Met twee overgebleven oprichters deden wij een terugblik op die begintijd.
Het is vrijdagmiddag als ik (Mark Melgert) om half 2 mij meld bij de balie van woonzorgcentrum Schavenweide. ‘ik kom voor Mister De Graafschap’. Baliemedewerkster: ’ah, meneer Schutte! Die staat hierachter op u te wachten in het restaurant’ In het restaurant hangt een ingelijst gesigneerd shirt van De Graafschap. Ik heb zo’n vermoeden wie dat heeft geregeld…
Herman Schutte, 85 jaar inmiddels en nog steeds voorzien van een prachtige snor, behoeft eigenlijk geen introductie. Toch maar even dan voor de jeugdige lezers; Naast oprichter van de supportersvereniging, waar hij 10 jaar lang voorzitter en penningmeester van was, was Herman tussen 1982 en 1994 bestuurslid bij de club. Daarnaast was Herman stadionbeheerder, veiligheidsmedewerker en projectmanager van de bouw van het nieuwe stadion.
Maar hij deed daarnaast nog veel meer. Beter gezegd; Wat deed Herman eigenlijk niet?! Bijna 50 jaar was hij vrijwilliger. Maar zichzelf vind hij niet belangrijk. Dat is de club, het uithangbord van De Achterhoek. Niet voor niets dus dat de lounge in de Business Club zijn naam draagt. De titel “Erelid van De Graafschap" die hij ooit kreeg komt hem zeker toe!
De tweede gast die inmiddels ook op de fiets uit Zelhem is aangekomen is Johan Egging. Johan is 78 jaar oud en is voor velen waarschijnlijk een onbekendere naam. Maar ook Johan was betrokken bij de oprichting. Hij zat jarenlang in het bestuur en was de medebedenker en graficus van het eerste supportersblad “De Spinnekop”. Hij heeft al een seizoenskaart sinds die werden uitgegeven in de jaren’60. Maar hij was er al bij toen de eerste wedstrijd op De Vijverberg werd gespeeld tegen Fortuna ’54.
Als ook huisfotograaf Henk is aangesloten gaan we naar het appartement van Herman. Cor Brinkman, vrijwilliger en huisvriend van Herman komt ook spontaan binnen. Samen zetten ze de kamer vol rook en de ene na de andere anekdote vliegt mij om de oren. Als Herman de koffie in heeft gedaan komen de mannen los over het begin van de SV.
Het begin
Johan: Piet de Visser was toen onze trainer. Die kwam in de kantine bij ons en zei dat hij het wel een goed idee zou vinden als er een supporters vereniging zou worden opgericht met als doel om hand en spandiensten te verlenen. Herman: Maar ook om de club wat meer kleur te geven. Je had hier de trainer en de spelers en een masseur, maar er was verder niks omheen. Johan: Het bestuur was met alle respect nog amateuristisch toen. Herman: Het was gewoon nog een amateurclub. Jo Wijgman was wel een fantastische man maar moest alles alleen doen. Het is dankzij Piet de Visser dat De Graafschap een meer professionele club is geworden. Hij heeft De Graafschap echt omhoog geholpen in de organisatie als betaald voetbalclub. Wijgman was er mee eens dat er een supportersvereniging moest komen. Johan: En toen hebben Herman, Wim Bosveld en Gerard Weijkamp bij mekaar gezeten aan de keukentafel in Zelhem en een plan gemaakt hoe het aan te pakken. De naam werd gewoon Supporters Vereniging De Graafschap. Herman heeft mij toen gevraagd erbij te komen. Tijdens een oprichtingsavond werd alles officieel gemaakt en ben ik in het bestuur gekomen als commissaris.
Die oprichtingsavond vond plaats in Café-Restaurant Dimmedaal aan de Terborgseweg. (tegenwoordig Restaurant Golden Dynasty) Het eerste bestuur bestond uit Gerard Weijkamp (Voorzitter) Herman Schutte (Penningmeester) Willem Bosveld (Secretaris) Juust Masselink (commisaris) en ik werd dan commissaris. Onder andere Jan Jansen, Toon Abbing en Wilhelmien Hendriksen waren er toen ook bij.
Hand en spandiensten
Eigenlijk wat er nu ook gebeurd waren het toen de supporters die toen de handen uit de mouwen staken. Van het opruimen van zwerfafval tot het aanleggen van verharding. Als wegenbouwer regelde Herman bijvoorbeeld dat achter de oude Spinnekop asfalt werd aangelegd. Herman: de ruimden de boel op, grof onderhoud en zo. Met de bezem en de bats, dat was het voornaamste eigenlijk. Johan: Met het asfalt aanleggen was ik toen ook nog bij. Een paar zaterdagen lang alles naar achteren kruien. Eigenlijk doen de supporters dat nu nog steeds. En dat asfalt wat we er toen in legden heb ik er later weer uitgehaald, haha!
Het waren niet zomaar alleen hand en spandiensten wat de eerste leden van de Supporters Vereniging deden. In het begin van het seizoen regelden ze een tractor met zandstrooier voor de club. Deze werd geschonken tijdens de opening van het Sportcomplex Groot Hagen, waar de amateur- en jeugdafdelingen werden gehuisvest. Er werden verder dans-, bingo- en kaartavonden geregeld, muziekkorpsen voor bij de wedstrijden en lezingen. Later kwamen daar de eerste buswedstrijden bij. Om dingen te kunnen bekostigen werd de eerste merchandising opgericht. Er werd een oude directiekeet van de bouw door Herman geregeld welke dienst deed als verkooppunt en bestuurskamer. In seizoen 1976-77 werd zelfs een nieuwe medische ruimte werd geregeld voor de club.
Clubblad “De Spinnekop”
Al snel na de oprichting werd bedacht dat er een clubblad moest komen. Dat werd “De Spinnekop”. Als graficus werkte Johan onder andere 10 jaar lang bij Drukkerij Misset en Uitgeverij Thieme uit Zutphen. Dus de kennis was al in huis. In seizoen 1975-76 verscheen de eerste uitgave. Johan deed het grafische werk. Toon Abbing, Wim Bosveld, Ben Overkamp, Diny Meijer en Wim Speldekamp deden het redactionele werk. Ook Jo Wijgman, Juust Masselink, Hennie Nuy en Jan Jansen hielpen mee aan het blad. Het blad hield na een paar jaar op te bestaan op te bestaan omdat de Supporters Vereniging haar meeste leden verloor. Toch zonde dat de voorloper van D’ran Magazine waarvan het eerste nummer pas in 1994 verscheen, ophield te bestaan.
Magere jaren
Johan: Ik denk dat het 1983 was dat ik ermee stopte. Herman: Ik stopte in 1983. Ik ging in het bestuur van de club kwam om de supporters te vertegenwoordigen. In die tijd werd het rustig en bloede de SV eigenlijk een beetje dood, vertellen de heren. Johan: Maar het hield niet op te bestaan Wilhelmien Hendriksen heeft toen de kar getrokken om toch verder te gaan.
Houten kantine
Over de huidige kantine zijn beide mannen het eens. Fantastisch! En ook als supportersvereniging zijn ze gegroeid. Maar vroeger ging het er nog ietsje anders aan toe.
Herman: Voordat de nieuwe hoofdtribune kwam van het stadion voordat deze werd gebouwd had je een houten kantine. Dat was toen echt anders als tegenwoordig. Toen kwamen alle spelers en trainer elke wedstrijd samen naar de kantine. Herman en Wim waren wel de echte gangmaker. Elke vrijdagavond hadden we clubavond zegt Johan met een verraderlijke lach op het gezicht. Herman: Wim Bosveld kon geen glas bier op, maar wel een emmer bier, hahaha! Johan; ons loon, dat was vrijdagvond in de kantine, haha!
Volgende wedstrijd De Graafschap
Jong AZ
De Graafschap
Maandag 23 september, aanvang 20:00 uur
Nieuws van de Superboeren
- 15-09 Statement Supporterscollectief De ...
- 14-09 Helmond Sport bezorgt De Graafscha...
- 07-09 De Graafschap wint van FC Eindhove...
- 28-08 Nieuws over het project gastvrijhe...
- 24-08 Het Superboerenmanifest opnieuw op...
- 24-08 De Graafschap deelt de punten met ...
- 21-08 DJ DouBBle B draait vrijdag in sup...
- 19-08 Brandbrief van supporters aan aand...
- 18-08 De Graafschap vrouwen verliezen oe...
- 17-08 Nederlaag De Graafschap op bezoek ...
Boerenwiesheid
Welk nieuw wedstrijdshirt ga jij kopen voor seizoen 2024-2025?