Superboeren.nl | Officiële website van SV Superboeren De Graafschap
Postbus 392, 7000 AJ Doetinchem | Lid worden?

De Graafschap Your worst Nightmare

De Graafschap Your worst Nightmare

DE GRAAFSCHAP YOUR WORST NIGHTMARE

Doetinchem, De Vijverberg, 10-04-2021

Tekst: Mark Melgert – Foto’s: Henk den Brok

In de jaren 90 hing er bij uitwedstrijden van De Graafschap altijd een ludiek spandoek in de hekken van de bezoekersvakken. Menig supporter die in die tijd meeging naar uitwedstrijden of samenvattingen op tv keek zal het zich nog kunnen heugen. "De Graafschap your worst nightmare" stond erop. Het gaf mij altijd een nostalgisch gevoel als ik het spandoek weer zag opduiken op een oude foto of oude beelden. Vorig jaar deelde Oldies DTC nog een filmpje waarin de commentator bij HFC Haarlem – De Graafschap in 1995 refereert aan het spandoek als er op wordt ingezoomd door de cameraman die het doek blijkbaar ook kon waarderen. ‘Inderdaad een nachtmerrie voor veel ploegen in de Eerste Divisie’ (Zie link onderaan artikel).

Jarenlang heb ik gedacht dat het verloren was gegaan. Ik had er geen actieve herinnering meer aan van wie dat spandoek was, totdat vorige week een medesupporter mij vertelde de eigenaar te kennen en dat het doek mogelijk nog weleens op zolder zou kunnen liggen… Een belletje was snel gepleegd en na enig speurwerk bleek het spandoek nog intact en gewassen 20 jaar geleden, door de moeder van Dennis Daams, de eigenaar van het spandoek! Dennis wilde het spandoek graag schenken aan onze supporterskantine. Ben Roelofs bestuurslid van de SV Superboeren, mocht het vandaag in ontvangst nemen uit handen van Dennis en zijn zoons. De heren hebben gelijk een mooie plek bedacht om hem op te hangen; Boven het podium!

Als ik Dennis vraag naar de geschiedenis van het spandoek blijkt het al uit het seizoen 1990-1991 te zijn gemaakt. ‘We waren in die tijd voor menig tegenstander een nachtmerrie’ vertelt Dennis. De Gaanderense vrienden Dennis Daams, Michiel Smeltink en Michel Supheert gaan in de jaren ’90 naar alle uitwedstrijden. Dennis vertelt; We nemen hem net zo lang mee totdat we verliezen zeiden we. Dat jaar verloren we pas nadat we ongeslagen kampioen waren geworden. Het werd een beetje een geluksspandoek. We namen hem toch maar weer mee nadat we verloren. We hebben hem een jaar of 6 meegenomen naar alle uitwedstijden. Dan kwamen we in het uitvak en dan was het snel de beste plek zoeken om hem op te hangen.

Dennis (47) gaat al 40 jaar naar De Graafschap. Hij begon als menigeen op De Groenendaal met een kaartje van 2 gulden. De Gaanderense vrienden beleefden samen menig mooi avontuur. Zo werd Eric Viscaal opgezocht tijdens een “bedevaart” met een bus vol Graafschap supporters (waaronder ook uw schrijver) naar Mechelen in België, waar Eric was gaan spelen voor KV Mechelen. Ook oud Graafschapper Dave de Jong speelde op dat moment bij KV Mechelen. Ook bezochten zij met een bus vol Graafschap supporters het Westfalenstadion waar Borussia Dortmund het opnam tegen het SSV Ulm van oud De Graafschap spits Hans van der Haar, die later nog terugkeerde op De Vijverberg. De vrienden Dennis, Michiel en Michel gingen ook samen naar New York waar ze posteerden bij het vrijheidsbeeld met de oude DTC truien aan en De Graafschap Sjaal. Dennis’ werkgever had hem een fors geldbedrag beloofd als een foto bij het vrijheidsbeeld zou worden gemaakt met De Graafschap sjaal. ‘Maar het moest ineens vanuit het hoogste puntje zijn genomen…’ Michel leerde in Amerika zijn huidige vrouw kennen en woont sinds 2000 in Amerika. Nog steeds volgt hij De Graafschap op de voet en met kampioenswedstrijden kwam hij over met het vliegtuig om er toch bij te kunnen zijn. Dennis is nog steeds te vinden in het stadion waar hij al jaren de bovenste rij van vak 22 bevolkt met zijn vrienden. (ja, nu even niet natuurlijk). Inmiddels gaan volgens een goede traditie ook Dennis’ zoons mee naar De Graafschap.

Dennis schonk al eens het Ulm shirt van Van de Haar dat hij droeg tijdens de wedstrijd aan het voormalige Swing Café van Cor Brugman. Later is het overgedragen aan de Kantine. Vandaag kwamen daar ook nog een tweetal sjaals bij van KV Mechelen en SSV Ulm. Ben Roelofs en de SV Superboeren zijn hem zeer dankbaar voor deze prachtige relikwieën.

Link naar samenvatting HFC Haarlem - De Graafschap uit 1995 met spandoek

https://youtu.be/46O_Tir9WGM

Volgende wedstrijd De Graafschap

Roda JC Kerkrade

Roda JC Kerkrade

De Graafschap

De Graafschap

Vrijdag 19 april, aanvang 20:00 uur

Kaartverkoopinfo komende duels

Kijk hier voor informatie m.b.t. de kaartverkoop voor de volgende wedstrijd(en):

De eerstvolgende wedstrijd is vrijdag 19 april. Om 20:00 uur start het uitduel bij Roda JC.

Vrijdag 26 april wacht om 20:00 uur op stadion De Vijverberg de ontmoeting met MVV Maastricht.

Volg ons op Instagram en X

Volg ons op Social Media:

Instagram X