Overtalsituatie levert De Graafschap opnieuw niets op

Waar het bij SC Cambuur wel lukte (2-3 winst), ging het in Enschede mis. Een sfeervol uitvak zag FC Twente in de blessuretijd op 2-1 komen, waardoor een directe concurrent het verschil tot acht punten bracht. Ook SC Cambuur pakte de eerste overwinning van dit seizoen en zegevierde tegen NEC met 3-1. Het gat met de club uit Leeuwarden is vergroot naar vijf punten.

Het team van hoofdcoach Jan Vreman begon met Robin Pröpper en Nathan Kabasele in de basis, waardoor Lion Kaak en Vincent Vermeij op de bank plaatsnamen.

De thuisploeg, wat eveneens een mindere eerste seizoenshelft draaien, begon aardig aan de wedstrijden. Binnen een kwartier waren er drie pogingen, waarbij doelman Hidde Jurjus handelend moest optreden. Jerson Cabral, Hakim Ziyech en Jari Oosterwijk waren dicht bij de openingstreffer.

Een steekpass van Youssef El Jebli bereikte Kabasele. De aanvaller werkte de bal over doelman Nick Marsman en kwam ten val na een lichte aanraking. Scheidsrechter Ed Janssen gaf De Graafschap een strafschop en rood voor de doelman. Na een half uur spelen ging FC Twente dus met tien man verder. De toegekende penalty werd op de paal geschoten door Cas Peters. In de rebound scoorde Andrew Driver de 0-1 en zijn tweede goal in Doetinchemse dienst.

De Graafschap wist nog nooit te winnen in Enschede. De voorsprong en een man meer situatie zou dit wel eens kunnen gaan veranderen. Totdat een vrije trap van Ziyech door Oosterhuis werd binnen gewerkt, 1-1. In de slotfase van de eerste helft schoten Peters en Jeroen Tesselaar de bal voorlangs het doel. Een vrije trap van Pröpper werd overgeschoten.

Dit bleek voor de middenvelder ook zijn laatste minuten van de wedstrijd. Pröpper werd vervangen door Karim Tarfi. Het strijdplan om op een nieuwe voorsprong te komen tegen de tien van FC Twente leek een goede aanzet voor de tweede helft. Een voorzet van Nathaniel Will werd prima afgerond door Peters, maar zijn goal werd afgekeurd na wat licht duwwerk van Kabasele.

Er waren drie pogingen van Tarfi, maar doelman Joël Drommel wist zijn inzetten te keren. Toch bleek de thuisclub de grotere kansen te krijgen. Cabral raakte de paal en had Oosterwijk de 2-1 moeten maken, maar uitstekend keeperswerk van Jurjus hield dit tegen.

In de blessuretijd was er nog drang naar voren voor de Superboeren. Invaller Kristopher Vida zag zijn schot op de rug belanden van een tegenstander. Een counter leverde de uiteindelijke 2-1 winstpartij voor de club uit Enschede te worden. Ziyech nam de bal goed mee en schoot met buitenkant voet de bal snoeihard in de korte hoek achter Jurjus.

Net als vorige week tegen FC Utrecht (0-1 verlies) lukt het De Graafschap niet om in een overtal situatie een goed resultaat te boeken. De achterstand met de concurrenten is nu dus vergroot en dan wacht volgende week zondag de uitconfrontatie met lijstaanvoerder Ajax om 16.45 uur.

Karakteristiek, zaterdag 12 december 2015

FC Twente - De Graafschap 2-1 (1-1)
Scoreverloop: 0-1, Andrew Driver (32), 1-1, Andersen (34), 2-1, Ziyech (90+1)

Arbiter: Janssen
Toeschouwers: 25.100

Geel De Graafschap: Andrew Driver, Robin Pröpper, Nathaniel Will
Geel FC Twente: Andersen

Rood FC Twente: Marsman (30)

Bijzonderheid: Cas Peters mist penalty (31)

De Graafschap: Hidde Jurjus, Nathaniel Will, Bart Straalman, Ted van de Pavert, Jeroen Tesselaar, Bryan Smeets, Robin Pröpper (46. Karim Tarfi), Youssef El Jebli (64. Vincent Vermeij), Andrew Driver (70. Kristopher Vida), Nathan Kabasele, Cas Peters

FC Twente: Marsman, Bijen, Uvini, Andersen, Van der Lely, Kamohelo Mokotjo, Ziyech, Tapia, Olaitan (31. Drommel), Oosterwijk (84. Gutierrez), Cabral

Seizoenstatistieken & Gelderesch Reizen Superboerenpoule & Pupil van de Week
& Kaartverkoopinfo komende duels

Roda JC Kerkrade

Vrijdag 19 april, aanvang 20:00 uur

De eerstvolgende wedstrijd is vrijdag 19 april. Om 20:00 uur start het uitduel bij Roda JC.