Superboeren.nl | Officiële website van SV Superboeren De Graafschap
Postbus 392, 7000 AJ Doetinchem | Lid worden?

Voorwoord D'ran! Magazine: Normalisatie is nog ver weg

Voorwoord D'ran! Magazine: Normalisatie is nog ver weg

Den Haag verwelkomt De Graafschap in de eredivisie met een buscombi, ‘omdat ze lang niet tegen ADO gespeeld hebben'. Dit is de reden die de burgemeester van Den Haag uit zijn hoge hoed tovert. Tevens wist hij te vertellen dat er in het verleden incidenten geweest zouden zijn.

In het verleden? Maar is er niet bepaald dat er naar de laatste twee jaren gekeken zou worden? Hoogste tijd voor de gekozen burgemeesters, dan kunnen we ze wegstemmen! Wel merkwaardig dat recent de burgemeesters van Nederland hun best deden om mee te mogen doen aan een pilot met betrekking tot normalisatie. Verschillende burgemeesters waren zelfs teleurgesteld dat ze niet uitverkoren waren. Maar laten wij als supporters nu niet denken dat het leuker wordt voor ons door ‘normalisatie’ en dat we gastvrij ontvangen zullen worden. Het gaat namelijk helemaal niet om ons welzijn bij een wedstrijd, het gaat om minder politie en dus minder kosten. Normalisatie gaat om het naleven van de norm. En door wie denk je dat de norm bepaald wordt? Dat zijn dezelfde mensen die nu ook de touwtjes in handen hebben: politie, gemeente, OM en BVO. Daar komt geen supporter aan te pas.

En hoe denk je dat er minder politie ingezet gaat worden? Door zoveel mogelijk supporters in zo weinig mogelijk voertuigen te stoppen en ze af te voeren naar een met prikkeldraad en hekken omheind terrein van het stadion. Van daar uit word je dan het uitvak ingedreven. Burgemeester Kaiser heeft dat aan den lijve ondervonden in Kerkrade, toen hij op uitnodiging van ons mee is geweest. Ik heb begrepen dat burgemeester Kaiser het als zeer ‘indringend’ heeft ervaren. Dat is politiek correcte taal voor beangstigend en bedreigend.

Als supporter ben je aan de willekeur van politie, gemeente, OM en BVO overgeleverd. Zij bepalen wat hun het beste uitkomt en als het ze helemaal niet uitkomt dan verbiedt de burgemeester de wedstrijd. Er zijn zoveel redenen bedacht dat er altijd wel iets is waarvoor een buscombi opgelegd kan worden. Zelfs voor A-wedstrijden waarvoor geen vervoersrestricties gelden kunnen de BVO en de burgemeester een combiregeling opleggen.

Is er dan geen enkele hoop? Ik citeer uit het jaarverslag 2014-2015 van het CIV:

‘TOEGANKELIJK, GASTVRIJ EN VEILIG VOETBAL In 2011 is de ambitie tot normalisatie vastgelegd in het Kader voor Beleid Voetbal en Veiligheid, deze visie is nog steeds actueel. De Regiegroep Voetbal en Veiligheid3 wil zich verbinden aan een meer op service gericht supportersbeleid. De Regiegroep wil zich ervoor hard maken dat in het jaar 2020 in Nederland sprake is van een toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal. De Regiegroep heeft enkele speerpunten benoemd om dit te realiseren. Dit omvat onder andere een persoonsgerichte aanpak van relschoppers, gastheerschap en veiligheidsmaatregelen. Om verdere invulling te geven aan deze doelstelling gaan er zes pilots starten waarbij ervaring op wordt gedaan om best practices te ontwikkelen die breder ingezet kunnen gaan worden’.

Bovenstaande is in Den Haag nog niet op het bureau van burgemeester van Aartsen terecht gekomen. We hebben als supporters nog een lange weg te gaan, maar die strijd blijven we voeren. Gelukkig weten we dat onze club De Graafschap aan onze zijde staat. Directeur Hans Veldhorst en rvc voorzitter Martin Mos hebben duidelijk hun steun laten blijken. Samen D’ran! Waarvoor hulde.

Met strijdlustige groet,

Hans Boesberg
Voorzitter SV Superboeren De Graafschap

Reageren? hansboesberg@superboeren.nl

Het is mogelijk om alleen een abonnement op ons D'ran! Magazine te nemen. U bent dan geen lid van SV Superboeren De Graafschap, maar u ontvangt wel 4x ons prachtige Magazine

Aanmelden gaat simpel en snel via onze website


Ja, Ik wil lid worden van SV Superboeren De Graafschap

Ik abonneer me op het D'ran! Magazine

Ideeën voor ons D'ran! Magazine

De redactie van ons D'ran! Magazine probeert telkens een aantrekkelijk nummer samen te stellen. Maar zij staan ook open voor ideeën van onze lezers. Mist u iets of heeft u een idee voor ons Magazine? Laat het ons weten op info@superboeren.nl.

Volgende wedstrijd De Graafschap

De Graafschap

De Graafschap

Al Nasr

Al Nasr

Zaterdag 20 juli, aanvang 14:00 uur

Boerenwiesheid

Welk nieuw wedstrijdshirt ga jij kopen voor seizoen 2024-2025?

Volg ons op Instagram en X

Volg ons op Social Media:

Instagram X