Superboeren.nl | Officiële website van SV Superboeren De Graafschap
Postbus 392, 7000 AJ Doetinchem | Lid worden?

De gehaktballen van tante Lien

De gehaktballen van tante Lien

Draai als Tante Lien

Er is maar één bal belangrijker dan de voetbal, en dat is de bal gehakt. Tante Lien draaide ze haar leven lang voor alle Superboeren, en nu is het zaak dit stukje erfgoed te behouden. Daarom biedt SV Superboeren in dit jubileumjaar het recept voor 12.600 gehaktballen, de ‘Tante Lien’-style bal voor de complete Vijverberg.

Samen d’rin: recept voor 12.600 gehaktballen Tante Lien

  • 3150 sneetjes Witbrood:                                     
  • 158 liter Halfvolle melk:                              
  • 1260 kg Half om half gehakt:                      
  • 3150 Middelgrote eieren:                      
  • 3150 Kleine uien:                                  
  • 3150 tl Zout:                                        
  • 3150 tl Paprikapoeder                                
  • 3150 mespuntjes Gedroogde nootmuskaat:              
  • 12600 el Paneermeel:                              
  • 3150 el Mosterd                                
  • 3150 el Ketjap manis                               
  • 126 kg Ongezouten roomboter:                  


De ultieme superboerenbal

STAP 1

Snijd de korstjes van het brood en leg in een diep bord. Schenk de melk erover en laat 2 min. weken. Doe het gehakt in een kom, breek het ei erboven en kneed alsof je Hans Kraaij jr masseert voordat ie aantreedt tegen Dennis Bergkamp. Knijp het brood uit en meng met de geraspte ui, het zout en peper, de nootmuskaat, paprikapoeder, mosterd door het gehakt en kneed door. Zet een plaat van Normaal op.

STAP 2

Verdeel het gehakt in 4 porties en vorm met licht vochtige handen mooi ronde ballen van het gehakt. 155 gram is heavig en genoeg, denk vooral niet aan Jacky Driver, dan worden ze nooit gaar. Doe het paneermeel in een diep bord en rol de gehaktballen erdoor totdat ze helemaal bedekt zijn. Leg de ballen even in de koelkast, dan donderen ze minder gauw uit elkaar dan het elftal van Pieter Huistra.

STAP 3

Smelt de boter in de koekenpan en laat uitbruisen als een uitvak dat het zwijgen wordt opgelegd. Bak de ballen op hoog vuur rondom goudbruin. Keer voorzichtig. Draai het vuur lager. Laat de gehaktballen in ca. 25 min. gaar worden. Denk aan Edwin Godee of pak de YouTube-hoogtepunten van Eric Viscaal erbij.

STAP 4

Voeg na ongeveer driekwart van het aanbraden (ongeveer na 10 minuten) wat klontjes boter toe in de pan. Kiek uut dat de handel niet verbrandt. Verwarm in de tussentijd de fond in een ander pannetje. Wanneer de gehaktballen rondom net zo mooi bruin zijn als Hennie Meijer, schenk je de warme fond in de pan. Daar gaat ook de ketjap bij. Zet het vuur wat lager en laat 20 minuten olderwets pruttelen met de deksel op de pan. Haal de gehaktballen daarna uit de pan en houd ze warm, bijvoorbeeld onder aluminiumfolie. Zet het vuur hoog en laat de jus iets inkoken, tot ongeveer de helft. Daarna kan de temperatuur weer laag en de gehaktballen terug in de pan. Tante Lien zou trots op je zijn.

Hol dit in de gaten!

  • Gebruik geen mager gehakt. Een superboer moet vet op de botten hebben.
  • Gebruik een gietijzeren pan, met dikke bodem. Bij voorkeur van een lokale (voormalige) ijzergieterij
  • Vergeet die keramische kookplaat-ellende. Gebruik olderwetse gaspitten
  • Voor de Jan Vreman-flavour: eieren zorgen samen met paneermeel voor binding en de smeuïge smaak.

Serveer- en consumptietips

  • Verorber de bal uit de hand. Indien aan tafel, bedek deze met iets dat tussen servet en tafellaken zit.
  • De bal komt het best tot zijn recht wanneer je gewoon praat tijdens het eten. Bij voorkeur over de wedstrijd.
  • Eet bij voorkeur met de vork, en in maximaal 4 happen. Schrokken mag. Verzadig elke hap diep in de jus voor het optimale smaakeffect
  • Knoei altijd een paar druppen jus op je jas, sjaal of shirt, of dat van de buurman
  • Veeg de mond af met de onderkant van de mouw
  • Blus de bal af met minimaal een halve liter Grolsch

Volgende wedstrijd De Graafschap

De Graafschap

De Graafschap

Jong PSV

Jong PSV

Vrijdag 18 oktober, aanvang 20:00 uur

Boerenwiesheid

Welk nieuw wedstrijdshirt ga jij kopen voor seizoen 2024-2025?

Volg ons op Instagram en X

Volg ons op Social Media:

Instagram X