De Graafschap verliest van Ajax: 3-1

De Graafschap heeft zondagmiddag in de Amsterdam ArenA met 3-1 van landskampioen Ajax verloren. Deze stand was in de eerste helft al bereikt.

Trainer Roelofsen moest noodgedwongen enkele wijzigingen doorvoeren in het hart van de defensie. Saeijs en Wormgoor waren de laatste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht al uitgevallen en moesten ook nu verstek laten gaan. Jongelingen Van de Pavert en Jochem Jansen namen de posities in.

De Graafschap kende een uitermate slechte start in Amsterdam. Al na drie minuten spelen moest doelman De Winter de gang naar het net maken. Na een aanval over rechts belandde de bal voor de voor de voeten van de geheel vrijstaande Boerrigter. Het was een koud kunstje voor de aanvaller om Ajax op voorsprong te schieten: 1-0. Het team van trainer Roelofsen wist zich aardig te herstellen na deze vreselijke domper. Natuurlijk was het krachtsverschil enorm maar in tegenstelling tot eerdere uitwedstrijden probeerde De Graafschap een voetballende oplossing te vinden. Zo kreeg aanvaller Poepon na een half uur spelen twee kansjes. De eerste kans ontstond na een vrije trap van Van de Pavert en de tweede nadat El Hassnaoui verdediger Blind aftroefde. Even later was het aan de andere kant wel raak. Ajax kreeg hierbij wel de helpende hand van scheidsrechter Braamhaar die een overtreding van Blind op El Hassnaoui over het hoofd zag. Eriksen schoot vervolgens na aangeven van Aissati in de korte hoek raak: 2-0. De thuisclub kwam enkele tellen later zelfs op 3-0 toen Vertonghen de wederom geheel vrijstaande Boerrigter wist te vinden. Op slag van rust deed De Graafschap wat terug. Na een afgemeten voorzet van Poepon torende De Leeuw tussen twee verdedigers het hoogst en knikte de 3-1 binnen.

De amusementswaarde van de tweede helft was niet erg hoog. Ajax wilde niet meer en De Graafschap kon de spanning niet meer terug in de wedstrijd brengen. Ajax kreeg na een uur spelen wat goede kansen. Eriksen raakte de deklat boven de Achterhoekse goalie en een lob van Janssen verdween over het doel van De Winter. Trainer Roelosen bracht met Anco Jansen, Sreckovic en Calvete verse krachten binnen de lijnen. El Hassnaoui, De Leeuw en Poepon werd rust gegund.

Ondanks de nederlaag kan De Graafschap met een redelijk gevoel terug kijken op het treffen met de landskampioen. De Achterhoekers zijn niet onder de voet gelopen en het heeft de schade beperkt kunnen houden.

Karakteristiek, zondag 15 april 2012

Ajax - De Graafschap 3-1 (3-1)
Scoreverloop: 1-0, Boerrigter (3), 2-0, Eriksen (37), 3-0, Boerrigter (44), 3-1, Michael de Leeuw (45)

Arbiter: Braamhaar
Toeschouwers: 52.107